Hoe maak je je vriezer helemaal schoon?

Het is belangrijk om je vriezer regelmatig te ontdooien. Bij voorkeur minimaal 1 keer per jaar, maar het is beter als je 2 keer per jaar de vriezer ontdooit. Na ontdooien van de vriezer verbruikt je minder stroom. Dit is beter voor het milieu en de energie rekening.

  1. Start met verzamelen van alle spullen die je nodig hebt. Voor het ontdooien van je vriezer heb je de volgende spullen nodig: 

 • Lekbak
 • Handdoek
 • Houten spatel, plastic ijskrabber
 • Pannen
 • haarfohn
 1. Zet de vriezer uit

Haal de stekker uit het stopcontact

 1. Haal de vriezer leeg

Etenswaren die over datum of bedorven zijn, gooi je weg. De rest wat je wilt bewaren doe je in een koelbox of koeltas met eventueel koelelementen. Bij weer rond het vriespunt kun je de spullen ook buiten zetten in een mand of box.

 1. Ontdooi de vriezer

Wacht tot het ijs in de vriezer smelt. Vang het ijswater op met de lekbak. Leg een handdoek voor de vriezer om extra water op te vangen. Hiermee voorkom je vochtschade aan de vloer.

 1. Vriezer snel ontdooien

Wil je de vriezer snel ontdooien? Plaats een pan met kokend water in de vriezer, of gebruik een haarfohn voor het ijs. De grote stukken ijs krijg je gemakkelijk los met een houten spatel of plastic ijskrabber (uit je auto). Gebruik nooit ijzer, omdat je hiermee de binnenkant van de vriezer beschadigt.

 1. Maak de vriezer schoon

Heb je de vriezer volledig ontdooit? Haal de plasjes water in de vriezer weg. Maak de vriezer schoon met warm water. Droog daarna de vriezer af met een theedoek. 

 1. Alle spullen terug

Plaats alle producten soort bij soort ( ijs, brood, vlees enz. ) terug in de vriezer. Bewaar je ook bakjes of zakjes met eten in de vriezer? Plak hier een sticker met datum op. Het is ook handig de spullen die terug gaan in de vriezer op een lijst te noteren. Zo weet je wat je nog hebt. Eet deze producten eerst op, voordat je nieuwe producten koopt.

 8. Zet de vriezer weer aan, 

Vriezer ontdooien en schoonmaken

Verminder ijsvorming met deze 3 tips

IJsvorming in je vriezer ontstaat door vochtige lucht die in je vriezer terechtkomt. Dit is normaal en kun je niet volledig voorkomen. IJsvorming in je vriezer verminderen doe je zo:

 1. De deur sluiten:

Sluit de deur goed en open de vriezer alleen als je wat nodig hebt. Het langdurig openhouden van de deur zorgt voor meer vochtige lucht in de vriezer. 

 1. Laat kliekjes afkoelen:

Plaats kliekjes niet te snel in de vriezer, dan ontstaat er ijsvorming rondom het product. De kwaliteit van de kliekjes verslechtert hierdoor sneller.

 1. Kleine porties invriezen

Vries eten in kleine porties in. Kleine porties eten bevriezen sneller. Daardoor ontstaat minder condens of ijs in de vriezer.