Ontspullen
Ontspullen, wat is dat nou eigenlijk?
Ontspullen het klikt zo lekker hip, maar wat is ontspullen nu eigenlijk? Opruimen is alle los slingerende spullen een plekje geven zodat het er weer netjes uit ziet je huis. Bij ontspullen doe je ook echt spullen weg. Ontspullen geeft overzicht en ruimte in je huis en daardoor rust in je hoofd.
Waarom ontspullen goed voor je is
- RUIMTE: als je spullen weg doet krijg je meer ruimte in je kast, op de vloer en in opbergruimtes. Dit geeft meer ruimte en overzicht.
- MINDER SCHOONMAKEN: Als je minder spullen hebt, hoef je ook minder schoon te maken en het maakt makkelijker schoon. Dit omdat er minder spullen in kasten en in ruimtes staan.
- BESPAART GELD: Door ontspullen heb je ook minder behoefte om nieuw spullen te kopen.
- MOOIER: Als je minder spullen in een kast of ruimte hebt staan. Staan de spullen ook mooier. Ze komen dan beter tot zijn recht.
- GEBRUIKEN: Als je minder spullen hebt, gebruik je de spullen vaker waardoor je er meer plezier van hebt.
- MAKKELIJK: Doordat er minder spullen in de kast staan, pak je de spullen makkelijker uit de kast.
- MINDER SPULLEN: Minder spullen geeft een opgeruimd huis. Dit geeft overzicht, ruimte en rust.
Weggeven of weggooien van spullen kan soms lastig denk aan:
- Spullen die een herinneringen of emotionele waarde hebben.
- Spullen die In het verleden heel belangrijk zijn geweest
- Je hebt ( veel ) geld voor de spullen betaald
- Spullen die je niet weg wilt doen, omdat je ze misschien nog ooit nodig hebt.
Hoe ga je nu met deze spullen aan de slag?
- HERINNERINGEN: Je kan aan herinneringen vast zitten, maar die herinneringen verdwijnen niet op het moment dat de spullen weggaan. Je kan van de spullen een foto maken. Dit helpt om makkelijker de keuze te maken om weg te doen, of te houden. Losse spullen met een herinnering bewaar je bij elkaar of samen in een herinnering doos.
- VERLEDEN: Voor spullen uit het verleden bedenk je: ga ik het nog gebruiken? Vind ik het nog mooi? Heb ik er nog plezier van?
- VEEL GELD: Wees eerlijk tegen jezelf. Je leeft nu, dus spullen moeten je vandaag blij maken ook al heb je veel geld voor de spullen betaald.
- MISSEN: Vraag jezelf af. Hoe groot is de kans dat je de spullen in de toekomst echt gaat missen? Als je het weg zou doen, wat zou het dan kosten (tijd, moeite, geld) om de spullen te vervangen?
Om zelf aan de slag te gaan met ontspullen maak eerst een plan en begin klein. Lees hiervoor mijn tip hoe je kunt starten met ontspullen. Wil je niet meteen heel groot beginnen. Met deze spullen kun je heel makkelijk beginnen met ontspullen.
- Dvd’s: luister je de muziek nog?
- Servies: is nog heel? gebruik je nog?
- Mack-up: Gebruik je nog? Is de houdbaarheidsdatum nog goed?
- Tijdschriften: Heb je het tijdschrift al gelezen?
- Voorraad: gebruik je het nog? Is nog houdbaar?
Vindt je het lastig om spullen weg te gooien, maak er iemand anders blij mee. Breng naar de kringloop, adverteer op marktplaats of vintage. Zo heeft iemand anders er nog plezier van en bij verkoop verdien je er nog geld mee.
Twijfel je of je de spullen wel weg wilt doen. Zet de spullen even apart. Bekijk de spullen na een dag nog een keer. Om ze even apart te zetten kun je makkelijker de beslissing maken. Let wel op, dat je dit niet bij alle spullen doet. Hou de regel aan: maximaal een boodschappenkrat met twijfel spullen.
Spullen die je maar een enkele keer gebruikt kun je ook afvragen, heb ik de spullen echt nodig? Veel spullen kun je ook huren of lenen. Denk bijvoorbeeld aan Boeken, tuingereedschap en klusspullen.
Mooi geschreven en zo is het
Als je er echt van houdt koester het
Als het nuttig is gebruik het
Als het geen waarde heeft verwijder het
Heb je vragen of hulp nodig bij ontspullen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag verder op weg!