Opruimen

Maak jij deze fout ook wel eens bij het opruimen? 

Het opruimen van een rommelig huis kost veel tijd en energie. Om frustraties en teleurstellingen te voorkomen is het daarom belangrijk om een aantal opruim fouten te voorkomen. 

Het zou toch jammer zijn als je de opgeruimde ruimte of kast er binnen de kortste keren weer rommelig uit ziet. Of erger nog, dat het na het opruimen een grotere chaos is, als voordat je begon met opruimen. Of begint met opruimen en het lukt je niet om het helemaal af te maken. Het is daarom belangrijk om het goed aan te pakken.

Als je weet welke opruim fouten er zijn en hoe je ze het beste kunt voorkomen, wordt opruimen een stuk makkelijker. Bovendien bereik je meer in minder tijd. 

Wat zijn nu de 4 meest gemaakte fouten bij het opruimen?

  • Je maakt geen plan
  • Je begint te groot
  • Je haalt niet alle spullen weg
  • Je loopt door het hele huis

GEEN PLAN:
Voordat je begint met opruimen bepaal je met welke ruimte je wilt starten. Kies een ruimte waar je veel komt en je dus het meest ergert. Dit voorkomt dat je met meerdere ruimtes begint en uiteindelijk niet één ruimte af is.

TE GROOT:
Begin niet te groot. Je kan niet in 2 uur een hele zolder opruimen waar je jaren spullen hebt verzamelt. Stel jezelf een doel van een gedeelte van de zolder. Uiteindelijk worden kleine doelen een groot resultaat.

NIET WEG:
Je haalt niet alle spullen van zijn plek of uit de kast. Om een goed resultaat te krijgen, is het belangrijk dat je alle spullen van de ruimte/kast door je handen laat gaan. Door alle spullen door je handen te laten gaan weet je echt wat je nog hebt en wat je elders kunt opbergen of weg kunt doen. Zo worden alle spullen uiteindelijk op de juiste plek geordend in huis. 

HELE HUIS:
Als je geen plan maakt voorkom je dat je veel tijd kwijt bent met doelloos door heel je huis blijft lopen met spullen. Dit is zonde van je tijd en energie. Energie en tijd die je beter kunt gebruiken bij het opruimen en ordenen van je spullen.

Ga je starten met opruimen en ordenen? Probeer deze 4 fouten te voorkomen

Waar is opruimen nog meer goed voor? 

Opruimen is niet alleen goed voor rust, ruimte en overzicht. 

  • In een rommelige ruimte moeten je hersens harder werken, Dit kost meer tijd en energie
  • In een rommelige ruimte ben je vaak gevoeliger voor impulsaankopen
  • In een rommelige ruimte ben je minder goed in staat om de juiste beslissingen te nemen. Je kunt minder goed nadenken en je concentratie houden.