Opruimen met kinderen
Hoe pak je dit aan?
OPRUIMEN MET KINDEREN hoe pak je dit aan? Deze vraag krijg ik regelmatig gesteld.
Lees mijn 6 tips over opruimen met kinderen!
- Geef het goede voorbeeld. Opruimen is iets wat je je kinderen moet leren. Dit gaat niet vanzelf. Leg je kinderen uit wat je gaat doen en waarom je opruimt.
- Ruim dagelijks het speelgoed op en doe dit op een vast moment van de dag. Bijvoorbeeld voor het eten. Zo wordt het een dagelijkse routine voor de kinderen.
- Maak er een spelletje van en geef aan dat opruimen helemaal niet stom is maar juist leuk. Leer je kinderen dat opruimen bij het spelen hoort. Je zegt bijvoorbeeld: nu gaan we (hinkelend) alle auto's in de bak doen.
- Geef alle speelgoed een vaste plek, waar ze zelf ook goed bij kunnen. Kinderen kunnen dan zelf alle speelgoed makkelijk opruimen. Als het nodig is plak pictogrammen of labels op bakken met wat er in zit.
- Genoeg ruimte. Kijk eens kritisch naar al het speelgoed. Niet te veel speelgoed? Opbergruimte niet te klein? Spelen ze er nog mee? Misschien kun je wat speelgoed wegdoen, zodat er weer ruimte is voor wat nieuws. Neem je kind ook mee in de beslissing over het speelgoed. Houden of wegdoen?
- Maak opruimen leuk. Zet een muziekje op. Ga samen aan de slag met opruimen. Zien opruimen doet opruimen. Als ouder geef je zelf het goede voorbeeld. Bij goed opruimen beloon je je kinderen met bijvoorbeeld wat langer opblijven of een extra verhaaltje.
Kindertekeningen en Knutselwerkjes
Wat is het leuk om tekeningen en knutselwerkjes van je kind te krijgen. Of een super lief vader /moeder cadeau wat geknutseld is op school. Hoe zorg je ervoor dat je woonkamer, kasten en lades niet te vol raken van tekeningen en knutsel werkjes.
Lees hier mijn 5 tips!
- VASTE PLEK: Hang de tekeningen/knutsel werkjes bij elkaar op een vaste plek in je woonkamer, of keuken. Zet op de tekening de naam van je kind en datum.
- AFSPAAK: Spreek met je kinderen af hoeveel tekeningen/knutselwerkjes je ophangt. Hangt de plek te vol dan kan er een tekening/knutselwerkje weg en komt en een nieuw werkje voor terug.
- HERINNERING: Maak foto's van de tekening/knutselwerkjes. Maak voor ieder kind een plakboek of schoondoos en daar bewaar je alle mooie knutsel in als herinnering.
- VASTE LA: Maakt je kind heel veel knutsels en hebben ze moeite met beslissen bewaar ze in een aparte la. Is de la vol dan samen uitzoeken. Spreek van te voren af dat de weggooi stapel groter is als de bewaar stapel. De knutsels uit deze la kun je ook gebruiken om aan opa en oma, of iemand anders te geven. Zij zijn daar altijd superblij mee!
- 3D KNUTSELS: Hier spreek je met je kind af hoe lang het mag blijven staan en zet de datum op het knutselwerk. Komen er teveel knutsel ( ik zou zeggen 3 ) Dan kan er een nieuwe knutsel neergezet worden, als er een andere 3D knutsel weg gaat.
Zo voorkom je dat je huis overvol raakt met kindertekeningen en knutselwerkjes.