Hoe start je met opruimen?

Voordat je gaat starten met opruimen, ontspullen en ordenen, begin je met het maken van een plan. Waar ga ik beginnen? Maak het plan vooral niet te groot. Denk aan ongeveer 2 m2. 

PLAN:           
Waar wil je starten met opruimen? Kies een ruimte waar je veel komt en waar je
 jezelf het meeste aan irriteert. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer of keuken. 

VERDELEN:
Verdeel de gekozen ruimte in zones. Heb je de woonkamer gekozen verdeel de woonkamer in zones, denk aan bijvoorbeeld de speelhoek of TV hoek. 

KEUZE:         
Kies 1 zone van de gekozen ruimte bijvoorbeeld de speelhoek Ga met deze zone aan de slag. 

DENK:           
Bekijk alle spullen en speelgoed. Maak de keuze hier opbergen, elders opbergen of weggeven! De spullen die je wilt opbergen in de speelhoek sorteer je op soort speelgoed bij elkaar. De overgebleven spullen breng je naar de juiste ruimte, of geef ze weg.

FOCUS:       
Blijf bij je plan (speelhoek) voordat je verder gaat met de volgende zone in de woonkamer.  Maak dus eerst de speelhoek af. Ga naar de volgende ruimte als alle focusplekken opgeruimd en geordend zijn. Is de speelhoek klaar maak een foto en beloon jezelf met iets wat je leuk vindt en geniet van het opgeruimde gevoel! 

Met deze stappen kun je stap voor stap een ruimte in het huis ordenen en opruimen. Als je de ruimtes steeds verdeelt komt steeds 1 zone aanbod. Door steeds 1 zone in de ruimte aan te pakken is uiteindelijk helemaal geordend en opgeruimd.

Opruimen